افزایش و کاهش سرمایه شرکت

افزایش و کاهش سرمایه شرکت

می توان گفت که معمولا برای تمامی شرکت ها ، افزایش و کاهش سرمایه شرکت رخ می دهد . حال اینکه چه زمانی کاهش میزان سرمایه و یا افزایش آن رخ می دهد این خود نیازمند توضیحات جامعی است . به همین منطور این مقاله توضیحات کلی در این رابطه به شما عزیزان ارائه می کند. 

 افزایش و کاهش سرمایه شرکت

افزایش سرمایه شرکت

شركتها در مواقعی  احتیاج به نقدینگی برای انجام فعالیت های جدید یا توسعه فعالیتهای قبلی خود دارند .که یكی از مزایای حضور در بورس نیز افزایش میزان سرمایه است . تامین مالی از طروق مختلفی چون آورده نقدی، استفاده از اندوخته های سنوات گذشته، صرف سهام و یا تركیبی از موارد مذكور صورت می گیرد.افزایش و کاهش سرمایه شرکت از مواردی است که باید درباره آن اطلاع کسب کرد .

یك شركت چگونه و طی چه مراحلی میزان سرمایه خود را افزایش می دهد؟

  • ابتدا هیئت مدیره با ارائه طرح توجیهی و مشخص نمودن روش و محل سرمایه گذاری و میزان افزایش سرمایه پیشنهادی را به شرکت ارائه می کند.
  • سپس این طرح به تصویب مجمع عمومی فوق العاده میرسد.
  • و در آخر در اختیار هیئت مدیره قرار گرفته و هیئت مدیره پس از طی مراحلی با جلب رضایت سازمان بورس اوراق بهادار اقدام به ثبت افزایش سرمایه می نماید .

تغییر در سرمایه شركت تنها در صلاحیت مجمع فوق العاده سهامداران شركت می باشد. این مجمع با حضور بیش از نصف سهامداران دارای حق رای و در نوبت دوم دعوت، با حضور بیش از یك سوم سهام به حد نصاب قانونی می رسد وهمچنین تصمیمات مجمع فوق العاده با اكثریت دو سوم آرا در جلسه رسمی معتبر است.(مواد ۸۳ و۸۴ و ۸۵ قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران)

در مرحله اول هیئت مدیره شركت طرح توجیهی افزایش سرمایه را برای قرائت در مجمع فوق العاده آماده می كند و در این مرحله اجازه برگزاری مجمع فوق العاده را از سازمان بورس اخذ نموده و در روزنامه رسمی شركت اقدام به درج آگهی می نماید تا از كلیه سهامداران شركت دعوت به مشاركت در تصمیم گیری در این خصوص نماید. نماد شركت با این آگهی بسته شده و معاملات بروی سهام شركت متوقف می شود.

در مرحله دوم هیئت مدیره اقدام به اقدام به قرائت گزارش در خصوص میزان، نحوه و محل افزایش سرمایه نموده و از آن دفاع می نماید. حاصل جلسه تصویب یا عدم تصویب افزایش سرمایه است.در صورت پذیرش گزارش توجیهی، در مرحله سوم تعداد سهام حاضر در مجمع فوق العاده برنامه زمان بندی اجرای این طرح را به تصویب سهامداران خواهد رسید.

پس از مرحله تصویب طرح افزایش سرمایه توسط سهامداران، هیئت مجددا با در نظر گرفتن اصلاحات جدید اقدام به تصویب آن می نماید و تشریفات عملیاتی كردن افزایش سرمایه را شروع به كار می كند.

کاهش سرمایه شرکت

کاهش سرمایه شرکت به دو صورت اتفاق می افتد .

  • کاهش اختیاری سرمایه شرکت

در مواردی که شرکت به زودی موفق به انجام منظور خود نمی شود و بیش از مبلغ مورد احتیاج سرمایه در اختیار دارد ، می تواند قسمتی از سرمایه خود را کاهش داده و به شرکاء مسترد دارد.

طبق ماده ۱۸۹ اصلاحی مجمع عمومی فوق العاده شرکت می تواند به پیشنهاد هیئت مدیره در مورد کاهش سرمایه به طور اختیاری تصمیم گیری کند، مشروط بر این که :

  • در اثر کاهش به تساوی حقوق سهام لطمه ای وارد نشود .
  • سرمایه شرکت از حداقل مبلغ مقرر کمتر نشود. یعنی در شرکت های سهامی از پنج میلیون ریال و در شرکت های سهامی خاص از یک میلیون ریال کمتر نباشد.

مراحلی که باید برای کاهش میزان سرمایه طی کرد شامل :

  • پیشنهاد هیات مدیره درمورد کاهش سرمایه شرکت باید حداقل ۴۵ روز قبل از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده به بازرسان تسلیم شود. این پیشنهاد باید با توجیه لزوم کاهش سرمایه و شامل گزارشی درباره امور شرکت از بدو سال مالی که مجمع عمومی ترازنامه قبل از آن تصویب نموده همراه باشد .
  • بازرسان شرکت باید پس از دریافت پیشنهاد هیات مدیره نظر خود را به مجمع عمومی فوق العاده گزارش دهد.
  • تصمیم مجمع عمومی برای کاهش سرمایه باید حداکثر ظرف مدت یکماه در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های مربوطه به شرکت در آن نشر میشود ، آگهی گردد.در این صورت هریک از طلبکاران که منشا طلب آنها قبل از نشر آگهی فوق باشد می توانند ظرف دوماه از تاریخ نشر آخرین آگهی اعتراض خود را نسبت به کاهش سرمایه به دادگاه مربوطه تقدیم نمایند.
    در صورتیکه به نظر دادگاه اعتراض وارد تشخیص داده شود شرکت جهت تامین طلب معترض وثیقه ای که به نظر دادگاه کافی باشد نسپارد ، در اینصورت دین حال شده و دادگاه حکم به پرداخت آن میکند.
    تا مدت دوماه از تاریخ انتشار آگهی و همچنین در صورت بودن معترض قبل از خاتمه اجرای حکم قطعی دادگاه کاهش سرمایه ممنوع است.

راه های کاهش سرمایه

  • خود شرکا با میل خود و با دریافت قیمت اصلی سهام خود از شرکت خارج می شوند .
  • کاهش مبلغ اسمی سهام مثلا سهام بیست هزار ریالی به ده هزار ریال کاهش پیدا می کند و مازاد آن به صاحبان سهام بازگشت داده می شود.

تذکر بسیار مهم :
خرید سهام شرکت توسط همان شرکت ممنوع است زیرا در این صورت سرمایه شرکت تقلیل پیدا می کند بدون این که کاهش سرمایه آگهی شود.

کاهش اجباری سرمایه شرکت

ممکن است که کاهش میزان سهام به دلیل ضرر های مالی وارده به شرکت باشد. در این صورت طبق قانون هیئت مدیره شرکت موظف است که مجمع عمومی را دعوت نمایند تا نسبت به بقاء یا انحلال شرکت تصمیم بگیرند.

که ممکن است مجمع عمومی تصمیم به انتشار سهام جدید ، یا کاهش سرمایه و یا انحلال شرکت بگیرد. این تصمیم را در هر حال مدیران شرکت مطابق مقررات قانون به اطلاع مرجع ثبت شرکت ها خواهند رسانید. هرگاه مجمع عمومی فوق العاده رأی به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه با رعایت مقرراتی که برای ثبت شرکت لازم است سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهند مشروط بر این که از میزان حداقلی که برای شرکت های سهامی تعیین شده کمتر نباشد.

موسسه حقوقی امیران به شما عزیزان در تمامی نقاط ایران ،می توانید در زمینه افزایش و کاهش  سرمایه شرکت خود و یا بطور کلی در تمام زمینه های ثبت شرکت ، ثبت برند و اخذ گرید در کرج راهنمایی کند کافی است با ما تماس بگیرید .

لوگو ثبت امیران

موسسه ثبتی و حقوقی امیران با شماره ثبت 2980 کلیه خدمات ثبت شرکت ، ثبت برند، اخذ رتبه و گرید و همچنین اخذ کارت بازرگانی را با وکلای پایه یک خود انجام می دهد. جهت دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

عضویت در خبرنامه


اخرین اخبار و مقالات ما را در ایمیل خود دریافت کنید